



























































































 

Click pentru a accesa site-ul Tza-Tza
Click pentru a accesa sectiunea Argintarie




7

































 
 
 



Revista ALSADESIGN isi propune sa ofere informatii si noutati despre ce se poarta in materie de amenajari interioare si exterioare, design de produs, design interior si arhitectura. Va vom prezenta cele mai apreciate produse din colectiile noastre, cele mai noi trend-uri si cele mai spectaculoase si inovative proiecte de design interior si arhitectura.
APARITII MEDIA:
 




Vom continua călătoria în minunatul ţinut al creaţiei împreună cu echipa Alsa Design, pentru a vedea de unde vine acest fenomen magic pe care-l numim inspiraţie, şi cum apar marile idei ale creatorilor de succes. Am provocat-o pe arhitecta Iulia Stanciu să ne răspundă la câteva întrebări menite să ne ducă tot mai aproape de inima design-ului interior şi să ne satisfacă măcar omică parte din curiozitatea pe care o avem.
În primul rând doresc să vă mulţumesc pentru că ne însoţiţi în încercarea de a descifra de unde porneşte întreg procesul de creaţie al minunatelor obiecte de design interior promovate de brand-ul Alsa Design, care însufleţesc design-ul contemporan. Şi eu vă mulţumesc pentru invitaţia de a vă răspunde întrebărilor, este o adevărată plăcere să pot atinge acest subiect şi în acelaşi timp o provocare, într-adevăr. În proiectele pe care le aveţi, lucraţi cu produse de design interior unice şi exclusive, potrivite conceptelor pentru locuinţe de lux. Cum aţi ales brandul Alsa Design? Am o mare pasiune pentru eleganţă şi pentru tot ceea ce este creat din inspiraţie, lucrat cu tehnică şi profesionalism şi integrat acolo unde îi este locul, aceasta este motivaţia alegerii mele. Credeţi că produsele speciale Alsa Design au fiecare un loc al său, ori le putem integra oriunde? În acelaşi fel în care au ieşit de sub aripa inspiraţiei, consider că fiecare proiect de design şi arhitectură pe care îl realizăm, sunt modalităţi prin care aceste piese deosebite îşi găsesc locul în spaţii pentru care au fost create. Cineva creează cu pasiune şi inspiraţie, altcineva primeşte din dorinţa foarte mare pentru ce a creat prima persoană, chiar dacă cei doi nu au discutat, aceste lucruri, nu s-au văzut, nu a existat o comunicare pe acest subiect. Sau poate fi invers, cineva îşi doreşte foarte mult un anumit obiect de decor, altcineva îl creează fără a fi ştiut vreodată de dorinţa celui dintâi. Dar în afara acestei corespondenţe, care din câte înţeleg poate fi văzută că o relaţie de cerere şi oferta neasumată, dar foarte puternic închegată, ce credeţi că-i inspiră pe designeri pentru a crea aceste superbe obiecte de decor pentru baie, living, dormitor, întreaga casă? Îmi vin în minte acum cuvintele lui Antonio Bullo. Într-un interviu acordat recent, în care a fost întrebat despre rădăcinile inspiraţiei sale, acesta face o afirmaţie încântătoare legată denatură şi locul unde s-a născut şi a copilărit:" Ca toată lumea de aici, am şi eu o poveste. M-am născut în laguna veneţiană. Ca rezultat, produsele mele, sunt toate conectate mării şibărcilor. Formele de bărci se găsesc în produsele mele, care sunt caracterizate de profiluri simetrice şi rotunde." Mi se pare că prin această mărturisire, a reuşit să surprindă o imaginefoarte frumoasă şi plină de înţeles care ne ajută să vedem mai bine acum, de unde vine acea formă unică a lavoarelor Alsa Design, care uneori par să plutească, încet ca o corabie ce intră înport. Şi nu doar atât, în munca sa creativă a dat forme inovative şi speciale robineţilor şi toaletelor, precum şi cabinelor de dus. În acest fel Antonio Bullo a reuşit să creeze, după cum putem observa şi după cum el însuşi afirmă, inspirându-se din ceea ce este frumos în sensul simplu şi spontan.
Vedeţi o legătură între cuvintele lui Antonio Bullo şi spiritul italian bine nuanţat artistic încă din cele mai vechi timpuri? În acelaşi fel în care au ieşit de sub aripa inspiraţiei, consider că fiecare proiect de design şi arhitectură pe care îl realizăm, sunt modalităţi prin care aceste piese deosebite îşi găsesc locul în spaţii pentru care au fost create. Cineva creează cu pasiune şi inspiraţie, altcineva primeşte din dorinţa foarte mare pentru ce a creat prima persoană, chiar dacă cei doi nu au discutat, aceste lucruri, nu s-au văzut, nu a existat o comunicare pe acest subiect. Sau poate fi invers, cineva îşi doreşte foarte mult un anumit obiect de decor, altcineva îl creează fără a fi ştiut vreodată de dorinţa celui dintâi.
Ce recomandare aţi face unui designer care se află în aşa numita „până de inspiraţie"? Să caute, în direcţia în care îl conduce intuiţia, cu libertate maximă şi să se asigure că se află permanent sub imboldul cuvintelor lui Pablo Picasso: „Inspiraţia există, dar trebuie să ne găsească muncind."
Oglinda - accesoriu indispensabil și prilej de meditație asupra frumuseții
Oglinzile sunt unul dintre primele accesorii inventate de om pentru a-și cotempla chipul și a descifra înțelesul conceptului de frumusețe. Legende din cele mai vechi timpuri vorbesc despre semi-zei și ființe mitice care au căzut victimă contemplării prea lungi și pătimașe a reflexiei proprii, fie într-un luciu de apă, fie în alt mod.
De exemplu, mitul grecesc al lui Narcis ne povestește cum tânărul de o frumusețe remarcabilă s-a îndrăgostit de propriul chip reflectat în apa unei fântâni și s-a înecat, sărind în fântână pentru a fi mai aproape de chipul său. În locul acelei fântâni a crescut o floare deosebit de frumoasă, numită narcisă. Și tot din acest mit a apărut conceptul de narcisism, o formă exacerbată a stimei și admirației de sine.
Specialiștii Alsa Design nu încurajează excesele de niciun fel, însă cred că fiecare om are nevoie de o oglindă mare, limpede și perfect integrată în stilul de mobilier și amenajare a camerei, fie ea baie, living, sau budoar. Cum gusturile nu se discută, ci doar se educă, dorim să vă prezentăm câteva dintre modelele de oglinzi pe care le puteți descoperi pe site-ul și în showroom-ul nostru.
Oglinda retro - obiect de decor și funcțional în același timp
Oglinda retro este preferată de iubitorii stilului clasic și somptuos. O ramă bogat ornamentată, cu elemente de arabesc și tratament special pentru un aspect învechit, încadrează o oglindă rectangulară. Accentul pe obiect de decor este întărit de variațiile de construcție a ramei, care reprezintă un punct central de atenție în orice încăpere.
Liniile riguroase ale oglinzii sunt în contrast cu modelul complex al decorațiunilor ramei. În acest fel, se creează un echilibru între funcțional și frumos, între rolul oglinzii ca obiect de decor și ca obiect utilitar. O astfel de oglindă își poate găsi locul într-o baie englezească, într-un dormitor care are și funcție de budoar, sau chiar pe holul principal de acces în locuință.
Oglinda venețiană - obiect cult, mereu reinterpretat
Oglinzile venețiene sunt mai mult decât un accesoriu funcțional. Design-ul lor somptuos, bogat ornamentat, le recomanda ca obiecte de artă și decor, ce înfrumusețează orice spațiu în care sunt așezate. Sunt recomandate în special pentru budoarele luxoase și pentru living - locuri în care pot fi puse în valoare și admirate.
Conceptul de oglindă venețiană este unul cu posibilități de interpretare stilistică destul de mari. Există modele mai simple sau mai complexe, adecvate pentru mai multe stiluri de amenajare interioară. Alsa Design vă oferă câteva modele care au fost concepute pentru a se înscrie în nișa intermediară între ramele foarte bogat ornamentate și cele cu un design simplificat.
Oglinda înrămată - accentul pe funcționalitate cu accente stilistice
Cel mai simplu model de oglindă pentru living sau pentru hol este oglinda încastrată într-o ramă simplă, dar solidă. Astfel, se pune în prim-plan rolul funcțional, fără a sacrifica complet aspectul decorativ.
Adecvată pentru a se integra atât într-o cameră decorată în stil clasic cât și într-una decorată în stil modern, oglinda înrămată reprezintă punctul de tranziție de la oglinda ca obiect de decor, la oglinda cu rol strict funcțional.
Oglinda fantezie - incursiune în lumea imaginației libere
Destinată în special băilor moderne, oglinda fantezie rupe monotonia liniilor drepte și a unghiurilor riguroase. Are rolul de punct de atracție, deasupra chiuvetei, un accesoriu plăcut și util care va transforma bărbieritul sau machiajul de dimineață într-o activitate relaxantă.
Imitând forma soarelui, așa cum este reprezentat în picturi și desene, oglinda fantezie este cel mai simplu mod pentru a vă începe ziua în mod plăcut, plini de energie și entuziasm.
Oglinda de baie - pentru iubitorii minimalismului
Cel mai simplu model de oglindă, cu un design care rezistă capriciilor diferitelor tendințe în arhitectură și decor, oglinda de baie deschide și mai mult spațiul disponibil, prin suprafața mare pe care o reflectă. Sistemul invizibil de prindere pe perete simplifică și mai mult aspectul general al oglinzii.
Pe lângă aceste modele, Alsa Design vă oferă sau vă poate configura orice alt model, adaptat stilului de amenajare a spațiului dumneavoastră. Specialiștii noștri în design vă vor asista în procesul de selecție, prezentându-vă cele mai adecvate soluții pentru cerințele dumneavoastră.
„Priveşte adânc în natură, şi apoi vei înţelege totul mai bine" Albert Einstein
Călătorim entuziaşti cu echipa Alsa Design în India, pentru a savura măreţia Pavilionului de Canopies. Construit de specialiştii Abin Design Studio în Calcuta, pavilionul ilustrează cu claritate tendinţele dominante în designul contemporan, care caută să redea armonia relaţiei dintre om şi natură. Pavilionul este ridicat cu prilejul unui festival religios din vestul Calcutei pentru a celebra relaţia specială a omului cu pădurea. Acesta este alcătuit din nouăsprezece discuri ridicate pe stâlpi de bambus, care susţin suprafeţele ondulate de ţesătură pură. Este privit de asemenea că un simbol pentru templele destinate devoţiunii în tradiţia indiana, designerii afirmând că felul în care este lăsată să cadă copertină textilă, ne poate face să-l privim că pe un templu Shikhara inversat.
Design-ul a fost realizat pentru a reflectă străvechiul ritual Indian al pelegrinajului în pădure în căutarea iluminării. Într-un ritual al aducerii armoniei naturii în spaţiul interior al casei se află şi specialiştii Alsa Design, care pavează calea tendinţelor contemporane în design cu produse impresionante ale designerilor italieni renumiţi. De exemplu modelul Atlantis, A Precious Wave, ne uimeşte prin construcţia inovativă din 3 mile de lanţ, ce a fost lucrat meticulos, manual, de către maeştri artizani italieni. Lanţurile de nichel drapate creează sute de lungimi de lumini, răspândind în interiorul casei efecte organice fermecătoare. Energia vibrează în ritmul sunetului valurilor ce se izbesc de mal. Un surprinzător efect creat cu aceste lanţuri ce par lichide, mobile, jucăuşe.
Noaptea înstelată din această zona a Bengalului este foarte frumos redată prin acest pavilion în care au fost amplasate LED-uri ce creează picături de lumina între pânze dezvăluind un efect misterios şi uimitor de plăcut. Conştienţi fiind că este o superbă opera de design contemporan în spaţiul public, privim pavilionul încântaţi, că pe una dintre minunăţiile naturii. În acelaşi fel ne lăsăm fermecaţi de modalitatea ingenioasă în care designerii italieni au combinat lanţurile de nichel cu cea mai recentă tehnologie de LED-uri în modelul Volver, Breath of new Light. Un design elegant şi modern, acest spectaculos corp de iluminat are o structura circulară, aminteşte de eterna reîntoarcere la origini, atingând în acest fel un nou nivel al luxului.
Privim relaxaţi cerul printre pânzele voalate ale pavilionului, iar sentimentul că ne aflăm în inima naturii, în pădurea bengaleză este amplificat de ideea designerilor de a împodobi pavilionul cu păsări lucrate manual, că o modalitate de a evidenţia şi mai mult în felul acesta artă locală. Opţiunea pentru structura de bambus care este considerată sustenabilă, se integrează în proiectele de arhitectură şi design de lux. Această structură va fi refolosită la evenimente viitoare ale comunităţii.
India ne uimeşte prin numeroasele contraste, prin deosebită varietate de culori, prin extraordinară diversitate a credinţelor religioase şi prin apropierea autentică de natură. Specialiştii Alsa Design îşi găsesc inspiraţia în această sursă de creativitate nelimitată, extrasă din regulile şi felul de a fi al naturii însăşi. Designul contemporan este expresia unui echilibru între culturi diferite, cum sunt cultura occidentală şi cea orientală, ambele cultivând în prezent, relaţia specială dintre om şi natură şi amenajarea spaţiului în această direcţie.
Lemnul şi piatră naturală îşi găsesc cu succes locul în proiectele de design contemporan, însă specialiştii Alsa Design extind posibilitatea de a aduce natură în casă, prin utilizarea cu măiestrie a metalului. Nichelul este un element relativ nou în designul interior, a cărui combinare cu tehnologia, artă şi meticulozitatea maeştrilor manufacturieri creează efecte estetice remarcabile, foarte actuale în proiectele de design interior. Putem afirmă cu încredere şi realism că vorbim despre adevărate piese de artă. Ne gândim la artişti renumiţi cum este Constantin Brâncuşi, care a căutat şi a găsit calea potrivită de a reda mişcarea în piatra pe care a sculptat-o. Designerii creatori ai acestor piese au reuşit să facă metalul să se mişte, să curgă şi să strălucească în lumini de mătasae. O manieră inovativă de a crea legătura cu natura şi de a împleti cultură orientală cu cea occidentală în designul contemporan. Ceea ce putem observa şi în prezenţa impresionantă a modelului Stream, Iridescent Light de la Christian Lavă. Peste 7 Km de lanţ de metal par să curgă din cadrul ondulat placat în nichel, pentru a învălui camera într-o lumină captivantă, unică. Caracteristicile fizice ale materialelor folosite sunt exploatate cu măiestrie pentru a răspândi în cameră un efect liniştitor al jocului dintre lumină şi umbră.
Ne oprim micuţa barcă a acestei călătorii pe fluviul designu-lui contemporan pentru moment. Iulia Stanciu, arhitectul Alsa Design, care ne-a însoţit, coboară aici, de această dată. Vom continuă călătoria spre locuri şi oameni care ne inspiră, spre forme, materiale şi proiecte speciale pe care vi le vom prezenţa în această serie de articole, ce va urmă.
..........................................
ART. 14
Alsa Design va propune experienta luxului in secolul XXI
Dorinta de a trai confortabil, inconjurati de lucruri frumoase si utile, care le usureaza viata a fost dintotdeauna dezideratul oamenilor. Pornind din vremurile antice, din care ne parvin legende despre gradinile suspendate din Babilon, si pana la opulenta regilor Frantei pe care o putem admira si astazi la palatul Versailles, ideea de lux a evoluat, s-a diversificat si a imbratisat conceptii de viata si traditii variate.
In timpurile noastre, luxul este dificil de definit fara a ne raporta la diferite categorii de oameni, cu asteptari si experiente de viata diferite. Pornind de la vedetele de la Hollywood care se straduiesc sa tina prima pagina a revistelor mondene cu stilul lor de viata opulent, pana la persoanele cu gusturi rafinate, profesionsti care au reusit in viata si doresc sa-si cladeasca un camin in care utilul se imbina cu frumosul, ideea de lux isi schimba sensul permanent.
Alsa Design – promotorul frumosului durabil in timp si tendinte
Pentru Alsa Design, luxul este, in principal, o experienta care rezista in timp, care nu-si pierde valoarea artistica sau functionalitatea si nu cade in desuet odata cu capriciile modei. Noi credem ca adevaratele valori pe care trebuie sa le promovam sunt cele cu care ne putem lauda si peste zece ani de acum inainte.
Luxul, pentru Alsa Design, nu este o tendinta trecatoare, ci un concept la care lucram, pe care il dezvoltam in stransa colaborare cu clientii nostri, cu arhitectii si echipa de design computerizat. Preluam concepte de mobilier si decoratiuni care au rezistat testului timpului si cautam sa le aducem un suflu nou, fie prin utilizarea de materiale inovatoare, fie printr-o restilizare subtila.
De la clasic la ultramodern
Desigur, nu putem sa satisfacem toate gusturile cu un singur stil de amenajare. Pentru unii clienti, luxul ia forma unui dormitor cu un pat cu baldachin, masuta de toaleta cu oglinda venetiana si o gama de culori bogata, de inspiratie baroca sau victoriana.
Pentru alti clienti, liniile geometrice curate, precise, contrastul intre nuante deschise si nuante inchise reprezinta ideea de lux modern, in care materialele de cea mai buna calitate sunt prelucrate precis, pentru a crea mobilier si decoratiuni minimaliste. Preocupati de libertatea de miscare, de senzatia de luminozitate si spatiu deschis, pentru acesti clienti luxul se defineste conform bine-cunoscutului concept ”mai putin inseamna mai mult”.
Unitate in diversitate
Oricare ar fi ideea de lux pe care o au clientii nostri, la Alsa Design vor regasi cu totii aceeasi pasiune pentru calitate si durabilitate. Toti specialistii nostri impartasesc aceleasi valori: dedicatia fata de clienti si mandria pentru lucrul bine facut. Fiecare obiect de mobilier sau decoratiune incorporeaza talentul si priceperea noastra, dorinta de a ne servi bine clientii si a le crea un camin in care sa poata sa se simta cu adevarat acasa.
Orice ar insemna luxul pentru dumneavoastra, noi il putem realiza: clasic sau modern, somptuos sau minimalist. Un singur lucru va ramane acelasi, oricare ar fi stilul de mobilier pe care il preferati: calitatea materialelor si a executiei, dedicatia consultantilor nostri pentru a va intelege cerintele si a preda un produs care corespunde integral exigentelor clientilor nostri.
..........................................
ART. 13
Alsa Design Living, frumusetea clasica la un nou nivel al elegantei
Gertrude Stein, o importanta scriitoare americana, poeta si colectionara de arta scria: ‚‚Calitatea caracteristica a clasicului este Frumusetea.'' Clasicismul european de secol al XVII-lea isi are radacinile in Franta si lucreaza cu idealuri precum perfectiunea, ratiunea, echilibrul si rigoarea, influentele greco-latine sau imitarea naturii, totul pentru atingerea armoniei estetice totale. In mobilier si arhitectura aceasta perioada corespunde stilurilor si domniilor lui Ludovic al XIII-lea si Ludovic al XIV-lea, acesta din urma fiind faimosul Rege Soare cunoscut pentru celebra sintagma ‚‚Statul sunt eu'' si pentru faptul ca a infiintat Manufactura Regala, unde era creat dupa reguli precise Mobilierul Coroanei, care deseori era achizitionat si de casele regale importante ale continentului. In aceste domenii s-a realizat un amestec estetic intre elementele geometrice ale Renasterii si inovatiile Barocului. AlsaDesign, prin produsele din gama Meteora, imaginata si creata in inima Toscanei, propune o renastere moderna a acestui stil complex care a ramas pentru totdeauna un etalon pentru eleganta si frumusete.
Stilul de mobilier favorit al epocii Regelui Soare se evidentia prin somptuozitate, forme largi si tapiterii din materiale scumpe precum brocart, damasc, satin, piele sau velur. Decoratorul Regal era Andre-Charles Boulle, faimosul artist care a reusit sa imbine lemnul de nuc, abanos si stejar (iar pentru mobilierul rustic, bradul) cu incrustarile ornamentale complexe din materiale ca zincul, lemnul colorat sau bagaua. Exista de asemenea o preferinta pentru metale ca aur, argint sau arama dar si pentru pietre semipretioase si materiale rare precum jaspul, lapis-lazuli, agata, fildes sau sidef.
Alsa Design va prezinta o gama larga de mobilier pentru living, inspirata de stilul clasic, lucrata manual si adaptata cu mult fler la tendintele pietei moderne, pentru a satisface gusturile intr-o continua schimbare si adaptare ale vietii moderne, satisfacand cerintele si aflandu-se mereu intr-o cautare pasionata a unor noi colectii fabricate pentru a dura o viata. Spre exemplu, scaunul Alsa Design in varianta Modelului MORGANA precum si fotoliul Model ISSOTA ilustreaza perfect tendinta catre policromie a unei epoci a elegantei riguroase, aducand prin combinatia unghiurilor si liniilor drepte cu formele rotunde atmosfera secolului vitezei si schimbarii, intr-o sublima armonie clasica. Ambele au fost create din lemn de fag si atent finisate, satisfacand cerinta si stilul elegantei gasita in jocul de culori si non-culori. Albul este combinat cu negrul si maroul, la care se adauga ornamentele subtile in forma de floare care aduc un plus de delicatete formelor si liniilor drepte ale modelului ISSOTA. Modelul MORGANA mizeaza pe aspectul regal prin combinarea dintre alb, auriu si rosu in formele tipizate ale ramurilor si ghirlandelor, la mare cautare in epoca Regelui Soare, toate acestea sunt insa reduse la esente, simplificate modern la liniile lor predominante. Rezultatul este o eleganta care tine pasul cu tendintele cele mai noi in designul interior.
Scopul este construirea de atmosfere rafinate prin mobile pretioase care pot deveni parti ale cotidianului fiecaruia. Calitatea unica este data de atenta selectie si atentie la detalii, acest lucru este valabil intr-o la fel de mare masura si pentru canapele, fotolii, mese de cafea sau biblioteci. Acestea fac parte din cea mai larga si mai bine structurata colectie care ofera elemente de design potrivite pentru fiecare camera a casei dumneavoastra. Selectiei materialelor i se alatura confortul extraordinar in scopul de a oferi, in acelasi spirit clasic al utilitatii, solutii stilistice impecabile si reinterpretarea mobilelor printr-un amestec perfect dintre lux si intelepciune estetica.
Masuta de cafea disponibila in portofoliul Alsa Design in varianta modelului CHIC se remarca prin acelasi ton negru-abanos, celebru in epoca Regelui Soare, dar si prin folosirea unui element definitoriu al mobilierului clasic - scaunul cu brate, despre care se spune ca era elementul de mobilier preferat al Regelui. La fel ca si in cazul modelelor prezentate anterior, ele se disting prin statura impunatoare, speteaza inalta si taburet amplu dar mai ales prin curbarea tuturor liniilor orizontale si verticale, acest lucru fiind valabil mai ales pentru picioarele scaunului, pentru care mai exista si varianta refacerii in miniatura a coloanelor antice, asa cum se intampla in cazul scaunului de model PITTI (bej patinat). Totul este curbat si rotunjit, inclusiv suporturile pentru maini, dintr-o tendinta de a imita formele echilibrate gasite in natura.
Stilul Ludovic al XIV-lea se remarca si prin simetrie, interpretata ca fiind un simbol al rigorii clasice, intrucat mesterii Manufacturii Regale erau obligati sa respecte cerinte clare in construirea mobilei iar impresia totala era aceea de calm, echilibru si armonie clasica. In aceste linii, adaptate insa intr-un design modern, se inscrie si biblioteca Alsa Design Via MONTENAPOLEONE, cu patru polite, de culoare alba cu liniile curbate urmarite de finisaje aurii - un adevarat exemplu de eleganta, simetrie si utilitate clasica.
Edgar Papu, un eseist si critic literar roman, scria undeva ca ‚‚In clasicism traditia se converteste in inovatie. Traditia devine insusi obiectul inovatiei, se afla propusa ca un salutar factor inovator.'' Parteneriatul dintre Alsa Design si colectiile Meteora se bazeaza pe intelegerea acestui fapt, pe gasirea inovatiei in traditie. Prin urmare, va invitam sa cautati elementele traditionale adaptate modern care se potrivesc cel mai bine cu stilul dumneavoastra de viata, in portofoliul colectiilor Alsa Design.
..........................................
ART.12
2016 readuce natura in casele noastre
Surprinzator sau nu, revolutionar sau mai putin, tendintele anului 2016 in materie de design interior vor fi inspirate tot de Mama Natura. Astfel, daca anul trecut vorbeam despre lemnul deschis la culoare, marmura, obiectele din alama sau din lemn recuperat sau despre bucataria in nuante inchise, 2016 va continua aceste tendinte cu precadere prin lemnul deschis la culoare si piatra naturala, elemente care aduc natura in interiorul caselor, decoratiunile interioare vintage, precum si marmura.
Care ar fi elementele care aduc natura in interioarele noastre? Cu totii constientizam importanta detaliilor atunci cand vine vorba de design si stil, de la cele mai mici si aparent insignifiante pana la cele usor vizibile cu ochiul liber. Printre elementele ce pot schimba radical o incapere se numara corpurile de iluminat, draperiile, covoarele si elementele pur decorative. Un covor verde si o lampa nufar ne pot aduce Delta Dunarii in living. Draperiile gri si aplicele de tip "Bouquet" sau plafonierele din aceeasi categorie ne pot transpune rapid intr-o padure feerica si obscura din cauza sau datorita cetii dense, in timp ce toamna cu toate frunzele sale care, citandu-l pe Bacovia, "de vesnicul somn, cad grele, udate", ne poate intra in casa printr-o simpla lustra model Lustrarte, un covor galben sau ruginiu precum si prin alte ornamente.
Relatia de interdependenta in ceea ce priveste elementele din natura ne este familiara inca din primii ani de scoala, cand invatam despre simbioza dinre copaci, ierburi, muschi sau licheni. In designul interior se aplica oarecum aceeasi regula, fiind nevoie de mai multe obiecte decorative si de mai mult de un element precum cele mai sus mentionate pentru a crea un cadru din natura. Atat in constructii, cat si in designul interior, natura a fost extrem de uzitata ca tematica, iar influenta ei in designul interior si mobila dateaza din cele mai vechi timpuri, astfel incat putem avea impresia ca "toate-s vechi si noua toate" atunci cand vorbim despre natura in designul interior. Diferenta o face insa evolutia in materie de elemente, de materiale si de design. Un exemplu il poate constitui lampa Alsa Design model Silvia, al carei design a pornit de la conceptul coniferelor si a padurilor de conifere. Ea ne mai poate duce cu gandul la floarea de lotus si de asemenea la stilul arhitectural expresionist al templului Lotus din New Delhi . De asemenea, daca stilul "Rococo" ne poate duce cu gandul la lumea subacvatica prin insasi traducerea acestui termen ce provine din limba franceza si semnifica scoica, precum si prin pereti decorati asemenea unor tablouri, cu foarte multe linii sinuoase si curbe, si prin totalitatea influentelor din natura ce caracterizeaza acest stil, la fel de bine o poate face si lampa Alsa Design model Frame care se constituie dintr-un coral din metal inchis intr-o sticla borosilicata ce prezerva o delicata amprenta a naturii.
Un alt produs inspirat din natura si care este si customizabil este lustra de tip pandantiv inspirata de refractiile linistite si hipnotizante create de apa . Aminitindu-ne de dartfish, acest pandantiv cu incizii subtiri este compus din seturi de lumini combinate cu eleganta. Apa, elementul forte al naturii, reprezinta de asemenea o importanta sursa de inspiratie in designul interior. Designul produselor din imaginile de mai jos a pornit de la conceptul picaturii de apa si undele pe care le creeaza atunci cand atinge suprafata apei.
Tendinta de orientare spre natura in designul interior nu se limiteaza doar la locuinte. Astfel, in ultima perioada designul biofilic prinde din ce in ce mai mult teren si poate reprezenta un raspuns la nevoia oamenilor de a se conecta cu natura. Pe scurt, el reprezinta teoria, stiinta si practica de a crea medii inspirate de natura. In spatiile de lucru contemporane, oamenii sunt izolati in cladiri de beton si sticla, cu toate ca peisajele naturale sunt cele care ii inspira de obicei si ii fac sa se simta bine. Asadar, prin imitarea mediilor naturale in birouri, pot fi definite spatii in care oamenii experimenteaza stari emotionale pozitive.
..........................................
ART.11
Tendintele anului 2016 in amenajarile interioare
Ca in toate celelalte domenii si in cel al amenajarilor interioare se anunta schimbari spectaculoase de la an la an. Pentru 2016, Institutul Pantone a ales o gama foarte larga de tendinte, incluzand 9 palete cheie de culori plus alte nuante individuale, dar si o directie precisa pentru materiale. Desi specialistii spun ca anul 2016 ar trebui sa fie un an al contrastelor, in ceea ce priveste designul interior orice schimbare este importanta, reusind sa transforme total aspectul unei locuinte. Astfel, inainte de a lua o decizie trebuie sa consultam cu atentie cele mai noi tendinte ale designului interior. Pentru ca dorintele consumatorilor sunt din ce in ce mai diverse, acestia optand pentru culori revigorante, originale si foarte indraznete, specialistii institutului Pantone au incurajat explorarea a nu mai putin de 77 de nuante, care fac parte din gama celor 9 palete principale. Mai mult decat atat fiecare tendinta prezentata poarta un nume sugestiv care ne va ajuta sa integram mult mai bine culorile in designul caminului nostru. Iata care sunt cele 9 directii care definesc culorile anului:
1. Forme naturale - Nuantele acestei palete de culori sunt inspirate din maretia naturii. Sunt culori profunde ale pamantului, lipsite de ambiguitate, inclusiv nuante care sunt inspirate din surse naturale, cum ar fi rozul cald al lutului si bejul pielii de oaie. Toate acestea ne duc cu gandul la cata inspiratie putem gasi chiar injurul nostru, in formele naturale. 2. Dihotomia- este o paleta care pleaca de la culori antichizante, precum cobalt, argintiu sau sticla verde, care pot convietui faranici o problema alaturi de nuante reci, contemporane, creand o atmosfera revigoranta. Inspirata de artefactele antice, aceasta paleta intareste conceptul ca opusele se atrag, asociand nuantele stralucitoare cu versiuni mai calde pentru a crea o atmosfera moderna.
3. Efemer - aceasta paleta este focusata in mare parte pe culorile pastel, indemnandu-ne sa combinam nunate delicate de albastru, piersic pal sau galbenul spicului de grau. Moliciunea de ton si tranzitia lenta de la un ton la altul fiind caracteristicile proprii ale acestei palete coloristice.
4. Descendenta - este o paleta in care tonurile convetionale sunt revitalizate de accente excentrice. Contine nuante de bleumarin, negru, cafeniu si verde, combinate cu accente de culori tari in nuante curajoase,precum rosu sau violet. Tinute sub control, aceste nuante te pot ajuta sa faci treceri fluide si coerente, dintr-o camera in alta.
5. Soft focus - este o paleta in care culorile se situeaza intre pasteluri moi si tonuri medii. Unii ar descrie aceste culori ca fiind versatile, subtile sau fumurii. Derivate din tonuri pastelate dar mai putin puternice, aceste culori pot deveni de impact daca li se asociaza nuante mai inchise. 6. Bijuterii - culorile acestei palete sunt intense si pline de efect dramatic, fiind inspirate din nuantele fascinante ale pietrelor pretioase. Sunt culorile care vor sa iasa in evidenta, remarcandu-se de fiecare data cu usurinta datorita intensitatilor. Aceasta paleta este formata din nuante precum violet, topaz sau auriu saturat. 7. Veselie - dupa cum ii spune si numele, aceasta paleta de culori se adreseaza micutilor. Culorile jucause ce includ tonuri vibrante de verde si galben se contrasteaza perfect cu cele de roz si portocaliu. Aceasta paleta este dedicata oamenilor cu spirit copilaresc si jovial, care iubesc culoarea fara prejudecati. 8. Libertatea - este o paleta care sprijina ideea de a evada de la programul zilnic pentru a te bucura de lucrurile marunte din jurul tau. De cele mai multe ori libertatea adevarata o simtim in timpul vacantelor, atunci cand ne simtim descatusati si relaxati. Albastrul marii sau al cerului, verdele pe care il regasim peste tot in natura, toate ne duc cu gandul la libertate. 9. Amestec - ultima, dar nu cea din urma, este o paleta culeasa parca din cultura popoarelor din inteaga lume,avand influente nationale diverse. Un sortiment de modele si printuri eclectice, ce contine culori interesante si unice, cum ar fi negru si rosu mandarin, precum si violet, portocaliu sau orange. Lasand la o parte cele noua palete care definesc culorile anului 2016, designerii si arhitectii aduc in vedere si principalele directii populare in amenajarile interioare.
O tendinta foarte importanta a acestui an va fi legatura indoor-outdoor. In aceasta tendinta intra si folosirea texturilor naturale, precum lemnul si piatra , ambele fiind foarte usor de integrat in aproape orice concept de amenajare. Mai mult decat atat, pentru a crea amenajari personale, designerii recomanda obiectele decorative create de artistii sau artizanii locali. Piesele vintage vor ramane in continuare la moda, mai ales puse in functii noi. Aceste tipuri de obiecte adauga caracter spatiilor si sunt o garantie foarte buna a unor amenajari absolute unice. O alta tendinta care va marca designul interior in acest an este marmura, care revine in centrul atentiei. Pe langa folosirea ei deja clasica pentru pardoseli, blaturi sau pereti, specialistii propun construirea unor obiecte decorative din marmura. Poti opta pentru diferite corpuri precum mese de cafea, picioare de veioze, vaze, scaune de design, acestea fiind piesele de rezistenta ale unei amenajari moderne ce apartine anului 2016.
..........................................
ART.10
Carnavalul de la Venetia 2016: Design in lumina de bal (II)
Carnavalul venetian este un spatiu al creativitatii la fel ca insasi Venetia, ingloband in esenta sa din ce in ce mai multe culturi, iar stilul arhitectural venetian este unic in lume tocmai datorita diferitelor influente adoptate in mod creativ. Vom gasi influente gotice, orientale si bizantine, putem observa influente antice grecesti alaturi de cele romane, toate insa adaptate perfect peisajului natural. Nu ne mira faptul ca unul dintre celebrii arhitecti venetieni a fost Baldassarre Longhena, care a proiectat multe biserici in stil baroc in secolul al XVII-lea, sau ca artistul Carlo Scarpa a proiectat in secolul XX peisaje, gradini si cladiri, totul pentru o simbioza perfecta intre natura si arta. Astfel, Carnavalul de la Venetia este un spectacol al armoniei stilurilor, vechiul se adapteaza integral noului, oferind o stralucire contemporana elementelor preluate din diferite spatii, de-a lungul timpului. Alsa Design sprijina aceasta bogatie expresiva si ne propune sa privim arhitectura si designul interior in luminile de bal ale carnavalului.
Prima noastra calatorie va fi de aceasta data la Il Ballo del Doge (Balul Ducelui sau Dogelui), unde suntem asteptati la unul dintre cele mai fastuoase baluri mascate ale carnavalului. In palatul venetian de secol al XV-lea, numit Palazzo Pisani Moretta, situat de-a lungul Marelui Canal, are loc balul care poarta numele Dogelui ce a condus Venetia pana la caderea Republicii. Palatul este de asemenea construit pe un amestec de stiluri: ferestrele poarta marca gotica (de tipul arc in ogiva), iar interiorul este decorat intr-un stralucitor si bogat stil baroc. In timpul balului mascat atmosfera grandioasa este construita mai ales de multitudinea de candelabre, iar intreaga lumina este obtinuta doar prin lumanari. Frumusetea si fragilitatea locului, impreuna cu elementele de design interior si costumele transforma balul de la Palazzo Pisani Moretta intr-o experienta dintr-o alta lume.
Colectia de mobilier Balbianello, propusa de Alsa Design, este proiectata pentru a reproduce aceasta experienta de neuitat, insa in fiecare zi, depasind limita de timp a carnavalului, si limita de spatiu a palatelor venetiene. Prin eleganta combinatie dintre lemnul de nuc, artar si mahon incrustate in stil ‚‚canaletto'' a mobilei in varianta finisajului de iarna, sensurile magice ale carnavalului ne sunt aduse cu gratie in propriile locuinte. Gasim pe aceeasi piesa si sculpturi in lemn masiv ce ne apropie de atmosfera baroca a costumelor de bal, finisajele de artar adauga la nota de diversitate armonioasa, iar lemnul de Zebrano, ornamentele decorative cu foita de aur, lemnul colorat si detaliile in patina alba incheie acest proces minutios cu atentia baroca la valorificarea celor mai mici spatii si detalii. Rezultatul este o capodopera de evidenta origine venetiana.
Alte doua elemente interesante al designului venetian sunt oglinzile si candelabrele din sticla de Murano, care au devenit celebre abia in secolul al XVII-lea, iar legenda spune ca primul candelabru de sticla al maestrilor venetieni era numit ‚‚ciocca'', adica ‚‚buchet de flori'', datorita bratelor lui impodobite cu flori in diferite culori. Principiul ornamentului in buchet de flori se pastreaza, adaptat, si in colectia Balbianello care isi propune in acelasi timp sa reuneasca arta sticlei cu cea a decorarii lemnului de mobilier. Corpurile de iluminat au fost proiectate pentru a ilustra acelasi fast al candelabrelor palatelor din Venetia, punand accentul mai ales pe discretia si stralucirea acestora, in contrastulfoarte viu necesar oricarui bal in timpul carnavalului.
In continuare vom merge intr-o scurta calatorie in epoca maestrului de secol al XVIII-lea, Giuseppe Briati, creatorul Candelabrului Rezzonico, din sticla Murano cu flori policrome. Acesta reprezinta apogeul artei si maiestriei in domeniu fiindca bratele sale erau construite din mici bucati de sticla fabricate separat care trebuiau sa se imbine perfect. De la Giuseppe Briati pana in prezent, arta sticlei a evoluat cladind noi forme care i-au simplificat elementele si au adaugat din ce in ce mai mult rafinament acestui obiect special, candelabrul venetian. Alsa Design se gaseste in continuarea acestei frumoase traditii si prezinta Colectia Venessia. Aceasta vine cu un nou tip de complexitate, reinterpretand sticla alba de culoarea laptelui combinand-o cu metal lacuit in rosu mat sau alb mat. Tema predominanta este lumanarea, de diferite forme si marimi, construita din sticla sau din cristale. In aceeasi colectie, modelul RIVER reinterpreteaza florile policrome ale lui Giuseppe Briati, reconstruind bratele sub forma tevii unui pistol. Totul in spiritul Carnavalului de la Venetia care se reinventeaza in fiecare an cu noi teme, simboluri, atractii si straluciri.
Ultima oprire o vom face intr-o plimbare cu gondola intr-unul dintre cele mai spectaculoase evenimente ale carnavalului - procesiunea gondolelor, cand toate gondolele Venetiei se deplaseaza pline de calatori costumati de-a lungul celebrelor canale venetiene. Acesta este cel mai bun mod de a ne bucura de culorile si complexitatea costumelor, de arhitectura cladirilor in mijlocul orasului in sarbatoare. Alsa Design va invita sa descoperiti in portofoliul ei si alte obiecte de complexitatea, culoarea, lumina, sarbatoarea si spiritul Carnavalului de la Venetia.
..........................................
ART 9.
Carnavalul de la Venetia 2016: jocul mastilor in sarbatoarea luminii si a culorii (I)
Inca din 1162, in fiecare an, inainte de Postul Pastelui si pana in martea lasatului de sec (Mardi Gras, in traducere ‚‚Martea Grasa'', finalul sau apoteotic), Carnavalul Venetian produce o sarbatoare a bucuriei, artei, si culturii, atragand un public cosmopolit din intreaga lume cu temele sale fastuoase, mastile si costumele unice, cu atelierele mesterilor, vestiti creatori de magie, cu muzica, arta, teatrul, dar si cu o traditie de peste opt sute de ani in construirea unei atmosfere de basm unde personaje spectaculoase se plimba libere pe strazile rezervate in aceasta perioada exclusiv exploziei de culori vibrante si emotiilor misterioase.
In 2016 tema care va fi respectata de toate balurile, banchetele, petrecerile si paradele va fi ‚‚CREATUM'', si se va concentra pe renasterea originilor antice ale Venetiei prin arta si traditii, nu vor lipsi expozitiile, dar nici maestrii sticlari sau artizani, cei care de-a lungul timpului au fost responsabili pentru denumirea strazilor. Acest an va fi un tribut pentru artele lor, pietre de temelie valoroase si respectate ale orasului. Ni se promite ca decorurile vor transforma orasul construit pe 118 mici insule unite de poduri, intr-un sat din povestile cu zane.
Programul va include si valorifica tot ceea ce inseamna institutie de cultura din orasul italian: de la muzee, pana la galerii, de la teatru pentru copii pana la locuri sacre. Alsa Design se alatura demersurilor magice ale acestui fastuos eveniment international, prin colectiile de corpuri de iluminat inspirate de spiritul carnavalului si realizate de producatorii venetieni de la TOP CLASS LIGHT, disponibile in portofoliul Alsa Design. Printr-o traditie inca din 1938 acestia si-au dobandit un adevarat certificat de excelenta in manufacturarea prin metode traditionale a unor obiecte de lux care reflecta pasiunea pentru arhitectura traditionala dar si pentru solutii clasice si fastuoase. Venetia este, sa nu uitam, orasul care si-a construit propriul stil arhitectural datorita necesitatii de a cladi locuinte deasupra numeroaselor canaluri. Vom urmari mai departe teme, masti, imagini si traditii ale Carnavalului de la Venetia care au reprezentat surse inepuizabile de inspiratie pentru maestrii sticlari de la TOP CLASS LIGHT.
Venetienii sunt maestrii deghizarii astfel ca ne vom incepe sapaturile catre sursele inspiratiei maestrilor sticlari reprezentati de Alsa Design prin prezentarea traditionalelor masti de carnaval ale zanelor, domnitelor, trubadurilor, dar si a personajelor precum Pantalone sau Arlecchino. Intrucat aceste petreceri erau in trecut singurul moment al anului in care aristocratia si celelalte clase sociale aveau ocazia sa socializeze si sa-si traiasca impreuna fanteziile, a fost creata (desi nu in acest scop) masca de tip Moretta. Ea a fost inventata in Franta, este de obicei neagra si a fost repede adoptata de Carnaval intrucat accentua trasaturile feminine intr-o maniera eleganta, insa originar asigura juramantul de tacere in manastiri. Veiozele realizate din sticla Murano de la Alsa Design (disponibile pe alb, albastru si rosu), urmaresc culorile predominante ale carnavalului dar si aceeasi linie feminina, fiind clasice si conservatoare dar in acelasi timp subliniind eleganta si spiritul culorii explozive ale celebrarii luminii si libertatii. Asa cum masca Moretta si-a depasit originea care o limita la rolul jucat in manastire, veiozele din sticla Murano sunt un spatiu de legatura intre fastuos si magnetismul istoriei.
Masca fina de tip Volto (numita si Larva), creata pentru a permite socializarea, mancatul, bautul si dansul, este in mod tipic alba sau neagra, de obicei purtata impreuna cu o pelerina si cu o palarie ‚‚tricorn''. Cuvantul ‚‚larva'' provine din latina unde inseamna ‚‚masca'' sau ‚‚fantoma''. Personajele astfel invesmantate sunt aparente delicate si fantomatice care atrag prin misterul lor de basm. Aceasta masca a reprezentat sursa de inspiratie pentru candelabrul BOHEMIA de la Alsa Design, realizat tot din sticla Murano. Maestrii de la TOP CLASS LIGHT sunt descendentii directi ai celebrilor maestrii fauritori de sticla ai portului comercial Murano, care in 1921 au fost mutati in Republica Venetiana, si au transformat sticla Murano intr-o arta care le-a conferit in scurt timp drepturile speciale rezervate numai aristocratiei, aveau de exemplu chiar si imunitate in fata procurorilor venetieni. Corpul de iluminat BOHEMIA, cu lumina sa fantomatica si aspectul fragil si delicat al sticlei atent construite, ii dau imaginea unei masti Volto luminoase de argint, transplantata in arhitectura de catre un bijutier-sticlar.
Alte doua tipuri de masti realizate de celebrii ‚‚mascherarii'' sunt‚‚ Arlecchino'' si ‚‚Zanni'', personajeledin commedia care aduc prin trasaturile lor exagerate elementul comic si satiric fara de care carnavalului i-ar lipsi o mare parte din stralucire. Ele au fost inspiratia pentru Colectia Regal, oferita de Alsa Design, ea depaseste limitele esteticii aristocratice si construieste prin cristalele sale Swarovski atmosfera bonomiei, dand dreptul de exprimare ilustrei vechi clase boeme ironice, critice si neconventionale.
Mastile si lumina, maestrii artizani si istoria au fost principalii actori ai acestui articol, in a doua parte a lui vom merge pe urmele arhitecturii venetiene, vom participa la baluri si parade, si ne vom continua fascinanta calatorie de initiere in tainele inspiratiei maestrilor Alsa Design. Urmariti-ne in continuare intr-un traseu catre sursele construirii magiei.
..........................................
ART 8.
Semineul deco - mereu in tendinte, continuu reinventat
Incalzirea locuintei este o necesitate de baza pentru fiecare dintre noi. Combinarea functiei utilitare cu aspectul estetic placut si bine integrat in stilul de amenajare a unei camere este o preocupare continua pentru arhitectii si proiectantii de la Alsa Design. Dintre toate posibilitatile de a crea sisteme de incalzire eficiente si perfect in acord cu mobilierul si spatiul de locuit, o solutie continua sa reziste testului timpului: semineul.
De-a lungul secolelor, conceptul de semineu a evoluat foarte mult. Pornind de la o sursa de incalzire de dimensiuni mari, potrivita incaperilor spatioase, din piatra, a fortaretelor medievale, s-a ajuns la stilul victorian - in care semineul devine un element decorativ principal al camerei, centrul spre care graviteaza toti ocupantii si unde sunt atent aranjate decoratiuni si vaze cu flori.
Evolutia semineului a continuat odata cu revolutia industriala, cu schimbarea claselor sociale, a gusturilor in ce priveste amenajarea casei si cu presiunile financiare ale unei lumi in care luxul exorbitant, de tip nobiliar, nu-si mai avea locul.
Insa semineul a ramas un obiect-cult, care continua sa reprezinte simbolul unui statut social superior, al gusturilor rafinate si al dorintei de a combina utilul cu placutul in cel mai eficient mod.
Semineul Coblonal - triumful minimalismului Sa facem un salt in timp si sa ajungem in prezent. Tot mai multi oameni vor sa se bucure de fiecare spatiu pe care il pot elibera si sa traiasca senzatia de libertate de miscare in propria casa. Astfel a aparut stilul minimalist, atat in constructia caselor, cat si in mobilier si decoratiuni.
Se elimina astfel tot ceea ce este in plus, inutil, care ocupa in mod nejustificat spatiul, reducand fiecare obiect la conceptul sau de baza, la o simplitate care fascineaza si relaxeaza ochiul in acelasi timp.
Pornind de la aceste concepte, specialistii Alsa Design recomanda semineul Coblonal - un model cu prindere pe perete, cu un design simplu, de inspiratie industriala. Fatetele mate, cu detaliile niturilor reliefate, creeaza un sentiment de stabilitate si siguranta.
La flacara maxima, semineul are o autonomie de functionare de 3,5 ore si un rezervor pentru combustibilul bioetanol cu o capacitate de 1,3 litri. Este alegerea ideala daca doriti sa petreceti o seara placuta alaturi de prieteni si familie, fara a avea grija realimentarii semineului pentru a intretine atmosfera confortabila din camera.
Semineul Vesta Minor - frumusetea in stil rustic Semineul Vesta Minor, portabil, va va aduce aminte de focurile de tabara (sau va va ajuta sa traiti aceasta experienta cat mai aproape de realitate). Design-ul simplu, cu elemente din lemn de stejar, este subliniat si prin aplicarea unor tratamente care nu acopera culoarea naturala si fibra lemnului, ci o pun in valoare. Vesta Minor este conceput pentru a fi utilizat si in interiorul, si in exteriorul casei. Are o greutate redusa, de 16 kg si o autonomie de functionare de 3 ore.
Consultantii Alsa Design recomanda acest model de semineu tuturor celor care iubesc confortul si simplitatea, care doresc sa se bucure de imaginea jucausa a flacarilor atat in curtea casei, cat si in living. Fiind alimentat cu combustibili bio si nepoluanti, semineul va ofera caldura si o stare de bine in conditii de siguranta. Arzatorul si toate partile care au contact direct cu flacara sunt realizate din inox, iar elementele decorative din lemn sunt tratate cu un strat rezistent la foc.
Semineul Camino - pentru non-conformisti Semineul nu este numai apanajul caselor elegante, in stil clasic, sau minimalist sobru. Oricine se poate bucura de incalzirea cu semineu, chiar si aceia care doresc sa fie altfel, care iubesc design-ul original, liniile, culorile si materialele surprinzatoare. Camino este semineul ideal pentru a satisface aceste gusturi non-conformiste.
Cu un design surprinzator, brutal de simplu, Camino ofera o imagine fals simplista, neprelucrata, a suprafetei de otel. Finisajul oxidat, deschiderea oblica, cu margini neregulate, simuland o sfasietura, sunt contrabalansate de imaginea relaxanta a flacarilor, care aduc o stare de bine, de siguranta si confort.
Acest model mai este disponibil si cu finisaje lucioase, in culori primare - alb, rosu si negru. Se fixeaza pe perete si realizeaza un punct fix de interes in orice incapere, fie spatioasa, fie de dimensiuni reduse.
Desigur, aceste modele de seminee deco nu pot satisface toate gusturile, de aceea Alsa Design are pregatita o gama foarte bogata de modele, de le reinterpretari ale stilului clasic, pana la modele minimaliste si cu forme surprinzatoare. Specialistii nostri sunt oricand gata sa va asiste pentru a identifica modelul de semineu care se armonizeaza perfect cu amenajarile si mobilierul din casa dumneavoastra.
..........................................
ART.7
"CROMOTERAPIA - confortul absolut al luminii"
In arhitectura moderna cromoterapia este arta care foloseste armonios produse ingenioase si inovatoare pentru a oferi experienta benefica a culorii si a influentei ei in crearea atmosferei calmului, linistii si a confortului absolut. Prin combinatia dintre culoare si lumina starea mentala a persoanelor angajate intr-un anumit tip de activitate poate fi influentata in diferite moduri - de la pacea meditatiei care ne transporta instant in taramuri de vis pana la cea de liniste necesara in cadrul unei cladiri de birouri unde stresul si agitatia zilei pot disparea printr-o singura apasare de buton. Solutii complexe cu design perfect pentru o experienta totala a beneficiilor luminii. Totodata, noile tehnici moderne de cromoterapie ofera plasticitate spatiilor arhitecturale, nota de rafinament original ce ne ajuta sa traim clipe de neuitat in interior propriilor locuinte. Urmati-ne intr-o calatorie de explorare a starilor pretioase date de prietenia dintre culoare si lumina.
Baia de lumina: o tehnica a cromoterapiei
Modurile prin care tehnologia isi poate imprumuta descoperirile de ultim moment in scopuri terapeutice sunt extrem de interesante, creative si diverse: coloane de dus cu hidromasaj, saune, jacuzzi sau centre de infrumusetare care folosesc sisteme de terapie eficiente pe baza de apa colorata prin intermediul luminii - un sistem pe cat de poetic, pe atat de eficient. De exemplu bateriile cu led RGB, disponibile la ALSA DESIGN, transforma apa intr-o experienta luminoasa care poate fi adaptata conform principiilor cromoterapiei. Puteti folosi apa de culoare rosie care stimuleaza corpul si circulatia sanguina, baia in lumina rosie putand fi folosita inainte sau dupa orice activitate sportiva pentru ca energia sa fie un avantaj dobandit in cele mai alese conditii. In alte variante ale aceluiasi produs aveti la dispozitie pana la opt culori pe care le puteti schimba prin telecomanda wireless "A", care va vor oferi incarcatura energetica de care aveti nevoie pentru o viata plina de vitalitate si entuziasm. Avem disponibile si palarii de dus cu cromoterapie ce nu necesita utilizarea curentului electric, luminile fiind actionate printr-un sistem avansat care se foloseste de presiunea apei si o transforma in energie. Un alt raspuns tehnic la nevoia de relaxare prin culoare este sistemul de iluminare cu LED incorporat in Lavoarul Regolo, de la ALSA DESIGN. Acesta este prevazut cu o telecomanda care va permite schimbarea culorii dar si controlarea intensitatii luminii. Puteti explora in acest fel, pe rand, calitatile terapeutice si caracteristicile distincte ale fiecarei culori in parte.
Spre exemplu, despre galben stim ca stimuleaza nervii si purifica organismul, fiind o alegere perfecta pentru o reintegrare in natura. Aceeasi tehnica este valabila si pentru portocaliu, o culoare vesela, ce aduce un plus de energie incaperii, stimuleaza apetitul si incurajeaza socializarea intr-un cadru cat mai confortabil si relaxat.
Pentru culorile albastru si verde, culori reci care fac parte din aceeasi familie si au proprietati asemanatoare de relaxare si calmare, sporind confortul prin construirea unei intense stari de bine, propunem, de exemplu, solutia bateriilor de baie cu sursa LED COLOR FOUNTAIN. Disponibile in trei variante, acestea construiesc un joc emotional asemanator unei vacante in mijlocul oceanului, sentimentul libertatii prin obiecte de lux ce garanteaza experienta intensitatii. Ele sunt cele mai populare intrucat sustin o continua adaptare si modificare a starilor emotionale si reorganizarea acestora intr-un joc de taramuri si atmosfere mentale unde iluminatul perfect inseamna o viata traita in culorile perfecte. In plus, albastrul si verdele ajuta de asemenea la calmarea durerii, participa la pastrarea unei stari de sanatate optime. Cromoterapia, prin solutiile moderne de iluminare ofera modalitati prin care sanatatea poate fi construita prin rafinament.
Specialistii sustin ca reactia noastra la culorile din mediul inconjurator se produce instant, avand un rol important in deciziile pe care le luam prin faptul ca ne modifica starea emotionala, de aceea cromoterapia mizeaza pe armonizarea starilor cu gesturile si alegerile noastre. Terapia culorii in arhitectura de interior moderna pledeaza pentru folosirea nuantelor intr-un stil de viata echilibrat, care ne pastreaza trupul - templul fiecaruia dintre noi - intr-o armonie perfecta cu spiritul si ne ofera posibilitatea de a construi atitudini a caror expresie va fi in mod sigur zambetul radiant.
Smart Living si cromoterapie
Conceptul de Smart Living, sau locuitul inteligent, are la baza constientizarea faptului ca mediul ne influenteaza vietile, scopul nostru este transformarea inteligenta a spatiului inconjurator intr-o oaza de liniste in mijlocul furtunii. ALSA DESIGN vine in intampinarea acestor nevoi, cu solutii pentru renuntarea la stresul cotidian, de aceea va invitam sa gasiti pe site-ul AlsaDesign modurile de locuit inteligente adaptate la personalitatea dumneavoastra, tinand cont de miraculoasele beneficii ale culorilor.
..........................................
ART.6
"Nevoia de frumos in estetica spatiilor. Radiatoarele decorative"
Montarea radiatoarelor decorative aduce spatiului note estetice atat de sublime, incat poate parea ca lasam muzica lui Nicu Alifantis sa ne colinde casa, sa ne suire la urechi si sa ne umple inimile de emotie placuta si calda. Sfarsitul verii aduce cu sine preocupari legate de mentinerea temperaturii adecvate in locuinta. Ca un balans termic, nici prea rece pentru a porni sistemul de incalzirea prin pardoseala, nici suficient de cald pentru a ne lipsi de orice mijloc generator de caldura, toamna parca ne provoaca sa gasim solutii pentru a ne asigura confortul cu care suntem obijnuiti si in acelasi timp sa pastram eleganta si rafinamentul spatiului. ALSADESIGN vine in intampinarea acestei provocari cu o oferta bogata de radiatoare decorative produse in Italia, in variate modele ce isi gasesc locul in spatii minimaliste, moderne, contemporane sau eclectice. Radiatoarele decorative inchid aria limitata in optiuni in care ne pozitiona vesnicul calorifer alb si deschid portile imaginatiei, pentru ca designul deosebit al acestora ne ofera posibilitatea sa cream cadrul dorit, atat in spatiul personal cat si in cel public. Fie ca alegem un model pe care il integram decorului interior existent, fie ca pornim de la optiunea pentru un anumit radiator si cream in jurul sau povestea spatiului, avem acum posibilitati nelimitate pentru ca eleganta sa-si gaseasca forma perfect finisata in orice zona din casa. Preocuparea designerilor pentru realizarea radiatoarelor decorative in forme inovative care contin calitatile unei opere de arta, satisfac la nivel inalt nevoile estetice ale oricarui tip de locuinta, birou, cafenea sau spatiu lounge. Putem evalua nota definitorie ce caracterizeaza o incapere analizand tipul radiatorului decorativ existent. Confectionate din otel inoxidabil, fonta sau piatra naturala acestea ne introduc in cele mai diverse ambiente. Ne lasam invaluiti de mirajul unui model ca Planet Moon, savuram extravaganta adusa de modelele X-Ray , ne bucuram alaturi de copii de culoarea, energia si dinamismul continute de modelul Abacus.
Yin si Yang
In sezonul rece functia de baza a radiatoarelor decorative este pe deplin exploatata, acestea gasindu-si utilitatea acolo unde necesarul de caldura nu este asigurat de sistemul de incalzire prin pardoseala. In situatia in care cladirea nu beneficiaza de termoizolatie suficienta, sau suprafata pardoselii este de dimensiune mai redusa, montarea radiatoarelor decorative este o necesitate ce aduce echilibrul desprins parca din filozofia chineza a simbolisticii Yin si Yang. Spre exemplu in baie, unde o parte importanta a pardoselii nu poate fi incalzita, este nevoie de o dotare complementara cu un sistem de incalzire care sa asigure conditiile termice dorite. In dormitor si living putem observa avantajul cu efect bumerang dat de montarea radiatorului -panou. Constructia tehnica permite radiatorului decorativ nu doar suplimentarea necesarului de caldura, ci si reglarea temperaturii atunci cand este nevoie. In situatii specifice, cum sunt somnul de dupa-amiaza al copilului sau intalnirea cu un grup de prieteni in living, putem sa reducem temperatura radiatorului-panou in timp scurt, ceea ce nu este posibil pentru sistemul de incalzire prin pardoseala, din cauza puterii marite al inertiei termice. In showroom-ul ALSADESIGN putem vedea modele de radiatoare decorative si putem primi recomandari avizate in ceea ce priveste integrarea acestora in spatiul amenajat.
..........................................
ART.5
"Maiestria Tza-Tza - Capodoperele argintariei "
Argintul a fost dintotdeauna materialul podoabelor, bijuteriilor si al obiectelor pretioase, va prezentam ultimele tendinte ale elegantei si creativitatii in materie de obiecte de lux din argint care poarta pecetea garantiei puritatii materialelor si a rezistentei in timp. ALSA DESIGN va invita sa cunoasteti expresiile perfectiunii si excelentei maestrilor argintari de traditie italiana - capodoperele argintariei, parte a artei argintului din colectiile Tza-Tza, care ridica stafeta catre un nou nivel al rafinamentului. Produsele speciale de la Tza-Tza, disponibile in tara noastra numai prin Alsa Design, sunt realizate din Argint 925, cunoscut si ca Argint Sterling, un amestec obtinut din 92,2% argint si 7,5% cupru. Acesta este cel mai pur tip de aliere a argintului cu cuprul si permite producerea de obiecte functionale de inalta utilitate si rafinament, rezistente la lovituri si zgarieturi dar si la orice atac asupra elegantei. Fiecare piesa este creata printr-o tehnica de finisare atenta care le face sa fie potrivite pentru folosirea frecventa, fara ca ele sa isi piarda vreodata stralucirea de gala. Maiestria lor transforma utilizarea acestora intr-o experienta desavarsita.
Colectia DESIGN MIX aduna obiecte care prezinta cel mai modern design de pe piata, un rezultat fastuos al parteneriatului dintre designerii de traditie italiana si finetea meticuloasa a Arginteriei Tza-Tza. Tehnica folosita, cea mai buna metoda de silver-plating, imbracarea unui obiect in argint, ne duce cu gandul la celebrii bijutieri care si-au inchinat viata frumusetii modelarii acestui metal. Una dintre perlele colectiei este setul de pahare cu finisaje din lemn pretios lacuit in culori diferite (portocaliu, verde, maro, rosu, albastru si negru) folosit pentru a spori culoarea si volumul dar si pentru a asigura finetea unor obiecte de lux. Paharele au suporturi din aceleasi tipuri de lemn care reprezinta baza pentru alte obiecte de mare finete precum suporturi de lumanari fastuoase sau boluri impresionantemodelate in cel mai elegant stil contemporan.
O alta dovada a creativitatii maestrilor argintari de la Tza-Tza este bogata varietate de colectii de tacamuri. Decor Plated contine seturi de inspiratii diferite, fiecare piesa (din Argint Stering prin procedeul de silver-plating) este armonios construita astfel incat sa fie usor de folosit si confortabila pentru orice maini. Otelul inoxidabil al lamelor cutitelor provine din faimoasele fierarii germane, iar o incursiune in stilurile folosite si prezente in aceasta colectie reprezinta de fapt o reunire a tuturor tipurilor de design inca functionabile in zilele noastre.
Setul Moderno, de exemplu, ilustreaza stilul modern, de excelenta minimalista, perfect pentru orice ocazie, de la cele mai formale pana la un pranz special in familie. Va va transforma orice masa intr-o experienta exuberanta. Designul baroc este exprimat prin setul Barocco, o capodopera a elegantei clasice si a luxului, creata pentru cele mai rafinate aranjamente de masa, o nuanta conservatoare de bijuterie care nu se va demoda niciodata. Pe de alta parte, setul Deco ofera o interpretare moderna a stilului anilor '20, tacamurile din acest set va vor transporta instant in atmosfera epocii jazz-ului si a celebrilor annees folles.
Pentru cei care doresc sa creeze decoruri extrem de elegante, sugeram setul FOGLIA care propune ornamente cu frunze delicate, pe care le asociem trecerii anotimpurilor si ciclurilor naturii. In aceeasi nota clasica se inscrie si setul PIEMONTESE, un model clasic revizitat cu mare atentie la detaliile milimetrice, aducand in plus o combinare a modernismului cu elementele traditionale. Designul englezesc al setului INGLESE reprezinta pariul designerilor colectiei pentru eleganta si spiritul practic ce reduce la esente si ne ajuta sa le traim. Stilul englezesc este destinat sa exprime locul nasterii elegantei, aceasta a fost inspiratia pentru crearea stilului INGLESE.
Designul spaniol prin setul SPAGNOLO a fost creat pentru gusturile cele mai avangardiste si apeleaza la minimalismul esentializat, sunt bijuterii prin care Spania a fost reinventata si imortalizata in argint. DESIGNUL FRANCEZ seduce prin eleganta subtila, asa cum numai parfumurile si vinul o mai pot face.
Aceste obiecte de lux sunt destinate celor care doresc sa isi transforme vietile in capodopere. In colectia de tacamuri veti gasi si multe alte stiluri, la fel de speciale ca cele prezentate aici, create pentru ca fiecare individ sa se regaseasca pe sine intr-o vasta diversitate creativa. Va invitam sa va gasiti stilul definitoriu in colectiile speciale de la ALSA DESIGN.
Care este esenta esteticii Tza-Tza in trei cuvinte? Exuberanta, intensitate, diversitate.
..........................................
ART.4
"Corpurile de iluminat Alsa Design, extravaganta si nonconformism in orice spatiu"
„Arta moderna nu exista, arta a fost eterna inca de la inceputuri" Egon Schiele Lumina ca si sunetul, are capacitatea de a se raspandi si de a patrunde peste tot. Lumina dezvaluie, descopera, reda, evidentieaza, contureaza, este poate cel mai important mijloc de infrumusetare si de punere in valoare. De aceea in proiectele de design ale spatiilor interioare cautam intodeauna sa obtinem echilibrul prin relatia de completare intre lumina naturala si iluminatul artificial. In functie de specificul incaperii pe care dorim s-o amenajam si careia dorim sa-i descoperim identitatea, vom tine cont de cele trei tipuri de iluminat: iluminat general, ambiental si punctual sau de accent.
Tavanele din membrana extensibila translucida reprezinta optiuni pentru asigurarea iluminatului general cu obtinerea unor efecte spectaculoase. Lumina este distribuita uniform, ceea ce asigura desfasurarea activitatilor indoor la un nivel comfortabil din punctul de vedere al solicitarii vizuale.
Pentru zonele de trecere, cum sunt holurile, alaturi de iluminatul general putem utiliza lumina indirecta, de exemplu o scafa de lumina. Iluminatul ambiental confera o nota fina de discretie si eleganta atragand subtil atentia asupra modului in care este realizata conexiunea intre incaperi. La fel cum pe scena actorul isi dezvaluie personajul conturat de lumina reflectorului, elementele arhitecturale pot fi reliefate atat cat ne dorim in ansamblul decorativ, prin utilizarea iluminatului local. Realizam acest lucru foarte usor, prin montarea unui spot intr-o nisa deasupra piesei pe care dorim sa o evidentiem. O lampa suspendata deasupra mesei in bucatarie sau living va asigura de asemenea necesarul de lumina destinat momentelor petrecute cu familia la masa. Al doilea beneficiu estetic al iluminatului artificial in designul interior este acela ca aspectul obiectelor utilizate, se bucura in prezent de extravaganta si nonconformismul operei de arta. Acest lucru ofera posibilitatea arhitectilor si designerilor sa puna in valoare si sa individualizeze spatiile cu care lucreaza.
Inspiratie StarWars
Incepand cu led-urile, continuand cu lampile si lampadarele si oprindu-ne la candelabre, cu toate se bucura de o estetica deosebita, in spatele careia se afla un laborios proces de creatie. In ce dimensiuni suntem propulsati de integrarea in decor a unei lampi ALSA DESIGN, de exemplu, este o chestiune subiectiva care tine foarte mult de persoana care a facut alegerea. Dar cu siguranta notele speciale ale spatiului creat, ne duc undeva departe de cotidian. Putem cu usurinta sa observam acest lucru doar aruncand o privire peste remarcabila colectie a modelelor de iluminat inspirate de Star Wars.
Cascade de lumina
Amplasarea candelabrelor central alaturi de greutatea si structura lor, creeaza un efect de miscare si amplificare a spatiului. Grandioasele modele ALSA DESIGN combina materiale de calitate si culori inedite pentru a reinterpreta candelabrele din palatele Venetiene. Formele expansive si utilizarea abundenta a cristalelor raspandesc note extravagante si imbogatesc designul interior cu adevarate cascade de lumina. Stilul clasic si cel modern isi gasesc uimitor locul in acelasi obiect de decor, ceea ce se potriveste perfect noilor tendinte in amenajari interioare. Redimensionarea suprafetei in spatii ca baia, holurile, bucataria, dormitorul, ne permite sa ne lasaminspirati pentru a utiliza candelabrele si in aceste incaperi. Acest lucru completeaza valoarea de eleganta a intregii case. In living este recomandat sa folosim candelabrele supradimensionate pentru a pastra impactul pe care acestea il creeaza.
Produse unice
Suntem stimulati sa cream un design ce infrumuseteaza nobil atat spatiul casei cat si hoteluri, restaurante, muzee, atunci cand folosim aceste corpuri de iluminat ce parca au incapsulat in ele timpul. Spre exemplu modelul Maria Teresa, o creatie unica si exclusiva, reinvie atmosfera luxurioasa a palatelor Venetiene ce serveau ca resedinte ale Dogilor. Pasiunea se raspandeste parca in ritmuri si miscari blande sugerate de scliprile de culoare aurie, ivoriu, ocru si rosu. Un decor care fascineaza, captiveaza si ofera locuitorului sau vizitatorului acestui spatiu sentimentul eternei familiaritati artistice.
Un alt model care transcende timpul si ne poarta in spatii la fel de somptuase ca cele ale bogatelor sali Habsburgice, este Impero. Alcatuit din sute de cristale, candelabrul reflecta jocuri deosebite de lumina. Constructia verticala accentueaza nota de sobrietate a spatiului, eleganta care imbratiseaza superlativul si rafinamentul exclusivitatii.
Spatiul restrans al articolului ne-a permis o scurta introducere in explorarea acestor piese unice, impreuna cu arhitectul Alsa Design Iulia Stanciu. Numeroase alte modele pot fi vizualizate pe site-ul Alsa Design.
..........................................
ART.3
"Placarea cu marmura - o investitie in viitor si in frumusete"
Dintre toate comorile pe care omul le extrage din strafundurile pamantului, un material se distinge prin faptul ca ramane la fel de popular in randurile iubitorilor de lux si de frumos din timpurile antice si pana in prezent. Este vorba de marmura. Acest material joaca un rol dual in istoria omenirii: cel de material de constructie si de materie prima pentru sculptori. Cele mai impunatoare monumente arhitectonice din Grecia Antica pana in prezentul nostru modern si minimalist sunt realizate din sau placate cu marmura. Iar cele mai frumoase statui, care ne ating in strafundul sufletului prin detaliile fine si alura aproape insufletita au fost cioplite din acelasi material nobil - marmura.
Marmura Grolla - apreciata de clienti, recomandata de specialisti Italia este, fara indoiala, tara cu cele mai bogate resurse de marmura, nu numai cantitativ, cat si in ce priveste varietatile coloristice, de structura si de compozitie. Este celebra, desigur, marmura de Carrara, care poate fi slefuita pana la cel mai neted si luminos finisaj, material preferat de numerosi sculptori de legenda, printre care si Michelangelo Buonarotti.
Pentru placajele de piatete publice, fatate si suprafete interioare insi, cel mai apreciat tip de marmura este marmura Grolla, care se extrage din provincia Vicenza, din nord-estul Italiei. Aceasta marmura iese in evidenta prin coloritul sau variind de la bej subtil la rosé intens. Nuantele nobile si elegante recomanda marmura Grolla atat pentru cladiri rezidentiale (podele, bai, piscine), cat si pentru cladiri publice si spatii urbanistice amenajate pentru public.
Cladiri moderne si istorice cu un element in comun: marmura Grolla Daca va petreceti vacanta in zona Vicenza, cu frumoasele sale orase Verona si Udine, veti ajunge sa vizitati cateva obiective turistice importante realizate cu marmura Grolla. Primul monument istoric pe care il puteti admira este Castelul Verona Soave. Pavimentul de la usile de acces in castel este realizat din acest tip de marmura. Tot in Verona, „Liston" Piazza Brà este pavata integral cu marmura Grolla.
Marmura Grolla este preferata si pentru decorarea lacasurilor de cult in Italia. Astfel, coloana de langa Catedrala Forli si treptele exterioare ale bisericii Vicenza Monte Berico sunt realizate din acelasi material nobil si rezistent.
Avansand catre timpurile moderne, unele dintre cele mai importante edificii decorate cu marmura Grolla sunt: o impozanta cladire de birouri de pe Connecticut Avenue din Washington D.C., situata in aproprierea Casei Albe; aeroportul Marco Polo din Venetia; Hotelul Sheraton din Oran (Algeria), precum si numeroase complexe de cladiri de afaceri din Franta, Italia si Polonia.
De ce este atat de popular acest tip de marmura? Atunci cand recomanda un material de constructie, specialistii trebuie sa tina cont de numerosi factori: in ce mediu va fi instalat acesta (interior sau exterior); cat de intens va fi traficul pe suprafata pavata; cat de usor sunt de mentinut aspectul estetic si caracteristicile tehnice ale materialului in urma uzurii; si cat de adecvate sunt culoarea si textura materialului pentru destinatia cladirii.
Marmura Grolla are un aspect sobru, elegant si profesional. Poate fi slefuita in sase grade de finisare, de la lucios la mat, cu scoaterea in evidenta a structurii de cristalizare si a modelelor intrinseci de dispersie a culorii.
Din punct de vedere al rezistentei la conditiile meteorologice si la trafic intens, marmura Grolla este un material de constructie ideal pentru pavajele publice si pentru exteriorul cladirilor. Spre deosebire de alte materiale de constructie naturale (piatra, granit), marmura Grolla are un grad redus de absorbtie al apei, nu este afectata de aerul marin sarat si are o buna rezistenta la procesul de contractie - expansiune ce are loc odata cu variatiile de atmosfera exterioara.
Un alt avantaj al utilizarii marmurei Grolla in constructii rezidentiale este reprezentat de rezistenta la uzura provocata de apa si rezistenta la substantele chimice utilizate in apa din bazine de inot. Astfel, foarte multe persoane prefera marmura Grolla pentru pavajul exterior al piscinelor rezidentiale, datorita rezistentei in timp si aspectului estetic deosebit.
In loc de incheiere Tendintele in decoratiuni si amenajari interioare si urbanistice vin si dispar, insa cateva lucruri raman intotdeauna neschimbate: eleganta, bunul gust si frumusetea atemporala. Toate aceste concepte se reunesc armonios intr-un material daruit de natura si prelucrat cu dragoste si pricepere de mana omului: marmura.
Marmura Grolla se evidentiaza prin versatilitatea culorilor si texturilor sale, prin rezistenta la conditiile atmosferice si intruchipeaza astfel un ideal al tuturor specialistilor in constructii si amenajari: un material de constructie rezistent in timp, elegant si adecvat atat pentru lucrari interioare, cat si pentru spatii si suprafete exterioare.
Arhitectii de la Alsa Design, in colaborare cu specialisti din Italia, va asteapta in biroul nostru pentru a va prezenta cele mai recente exemple de amenajari interioare si exterioare realizate cu marmura Grolla si pentru a va oferi cele mai avizate sfaturi privind pavarea sau placarea cu marmura pentru casa dumneavoastra sau pentru cladiri de utilizare publica.
..........................................
ART.2
"FiftyShades of Grey si cele 50 de nuante ale designului interior" in viziunea arhitectului Claudia Ivascu
Bestsellerul FiftyShades of Grey,semnat de E. L. James (pseudonimul autoarei britanice Erika Leonard), a primit cronici si opinii patimase, extreme si contradictorii, care auformat o serie de preconceptii si atitudini subiective din partea publicului international. In acest articol, insa, va propunem sa privim cartea ca punct de plecare, si filmul ca loc de intalnire al artelor care au facut din aceasta poveste, succesul de astazi: literatura intalneste cinematografia, care intalneste designul de interior. Arhitectul Alsa Design, Claudia Ivascu, ne va ajuta sa analizam piesele acestui puzzle unic, raspunzand catorva intrebari.
- Unde se petrece povestea si care credeti ca sunt detaliile cele mai importante?
Cred ca este important sa spun ca locul fictiunii e real - cladirea Escala, din Seattle,unde fiecare apartament are un pret ce porneste de la 1,8 milioane de dolari, iar camerele ofera o panorama de 180 de grade asupra orasului. Mai mult, studiourile de film Universal au lansat chiar si un tur online, un adevarat ghid in ceea ce priveste arhitectura de interior a apartamentului unde rafinamentul domneste. Consider ca acest tip de rafinament, dat de mobilier si lampi sau candelabre, are un mare aport in construirea personalitatii personajului Christian Grey. A fost nevoie ca ele sa exprime la randul lor un stil de viata, o atitudine, un caracter. De aici eu inteleg cat de mult vorbesc aceste elemente din casele noastre despre noi, ele sunt un fel de rezumat a ceea ce reprezentam fiecare, un statement, daca vreti.
- Prin ce se remarca mobilierul din spatele designului de film,ce ne spuneti despre Delightfull?
Partenerii portughezi, designerii de la Delightfull, pentru care Alsa Design este unicul reprezentant in Romania, au recreat cu succes stilul de viata extravagant al protagonistului, raspunzand prin realitate fictiunii de basm erotic postmodern a cartii. Apartamentul este dominat de candelabre, lampi si lampadare marca Delightfull, fiindca, in opinia mea, cel mai important actor pentru crearea atmosferei filmului este lumina. Despre acest lucru, insa, ar trebui sa vorbim mai pe larg.Pe de alta parte, la fel de pregnante sunt si elementele eclectice: de exemplu,designul de inspiratie franceza adauga un plus de feminitate dormitorului Anastasiei.
- Cum influenteaza corpurile de iluminat atmosfera camerelor?
Fiecare percepe atmosfera subiectiv, eu va pot vorbi din punctul de vedere general al combinarii stilurilor, si al efectelor asteptate din aceasta combinare. Sa luam cateva obiecte separate. Lampa de masa de la Delightfull, modelul COLTRANE, precum si candelabrul din aceeasi familie, ambele mizand pe negru mat, nichel si auriu pe un fundal alb, construiesc pe non-culorile clasice. Albul peretilor subliniaza culoarea lampilor si a candelabrelor, dand un aer minimalist si modern bazat insa pe valori clasice, apropo de designul de inspiratie franceza din dormitorul Anastasiei. Lumina aurie uneste elementele acestei opozitii, oferind armonizarea lor. Iata cum lumina are, de fapt, valoarea unui obiect.
- Mie mi-au placut foarte mult lampadarele, modelul IKE si EVANS, ele ce rol au?
Tot de la Delightfull sunt si ele. Ambele pastreaza aceeasi linie - negru, alb si auriu. Modelul IKE merge pe cod minimalist, care, in cazul acesta, accentueaza eleganta spatialitatii. in acelasi timp ne face sa fim mai atenti la celelalte elemente de design, de exemplu podeaua de piatra, in amestec de maroniu, negru si auriu. Aceasta e o alta valoarea corpurilor de iluminat, distribuie atentia intr-un mod calculat, in functie de necesitati. Mi se pare ca Modelul EVANS iese putin din acest tipar, cei trei bulbi luminosi care pot fi plasati in orice pozitie, dau extravaganta, fantezie, dar asigura si atmosfera de intimitate necesara oricarei case.
- Care este stilul elementelor de design in fiecare incapere principala?
In opinia mea este un amestec de stiluri si detalii. Bucataria pastreaza stilul minimalist si mizeaza pe culoarea inchisa iar detaliile concise continua sadomine. in dining gasim materiale naturale: piatra si lemnul ca podea, despre care am vorbit si putin mai devreme, iar blatul de lucru este realizat dintr-o singura bucata de lemn. Pentru trecerea din dining in sufragerie, covorul albastru ales este fundalul contrastant pentru mobilier. Dar in acelasi timp el uneste cele doua spatii. Un detaliu interesant pentru mine il reprezinta picturile de avangarda, plasate pe fundalurile zidurilor gri, neutre, un mod de a sublinia inca o data importanta luminii si a diferentelor de nuante create de aceasta prin corpurile de iluminat.
Din spatele cortinei am mai aflat de la arhitectul Alsa Design si ca pianul folosit in film, model F279 de la Fazioli, este unul dintre cele mai bune si mai scumpe instrumente muzicale. Am intrebat-o ce influenta are pianul in economia designului de interior din film si ne-a raspuns ca un pian intr-o incapere se incadreaza in aceleasi coordonate: spatialitate, clasicism (aici, adaptat la minimalism), nota de intimitate rezervata. Povestea filmului se desfasoara si ea in aceleasi linii, astfel incat am putea spune ca producatorii, scenografii si designerii filmului Fifty Shades of Grey si-au facut bine temele, construind pe armonizarea contrastelor, intr-un stil echilibrat si modern. Informatiile din culisele arhitecturale ale filmului, dezvaluite de arhitectul Claudia Ivascu, au deci la baza un concept de design interior marca Delightfull, o companie cu importanta traditie internationala in domeniu, si un tip de rafinament unic,acum disponibil si in Romania prin originala initiativa Alsa Design.
..........................................
ART 1.
Apare primul numar al revistei online de Arhitectura si Design Interior ‚‚ALSA DESIGN MAGAZINE''
Echipa ALSA DESIGN va invita sa luati parte la o noua provocare si anunta aparitia primului numar al revistei online de Arhitectura si Design Interior ‚‚ALSA DESIGN MAGAZINE'', in ianuarie 2016. O prima editie de colectie care va fi publicata intr-un numar redus de exemplare tiparite,continand cele mai bune articole si subiecte, prin care vom sarbatori intr-un cerc exclusivist debutul nostru editorial.
ALSA DESIGN este o companie cu sediul in Romania, care ofera solutii complete de amenajari interioare, avand un larg portofoliu de parteneri internationali in domeniu, fiind totodata reprezentantul unic si importatorul direct al acestora in tara noastra. Prin revista ALSA DESIGN MAGAZINE ne propunem sa ne onoram parteneriatele prin articole de inalta calitate care sa prezinte cat mai profesionist munca, arta, stilul dar si marile reusite ale familiei ALSA DESIGN. Subiectele pe care le vom aborda vor fi variate, de la discutii pe teme de proiectare, pana la calitatea si garantia produselor, de la viziune subiectiva,pana la importanta materialelor, de la arta la design, de la arhitectura pana la fotografie.
Dorim ca revista sa prezinte calitatea si eleganta - principiile care ne ghideaza - intr-un mod cat mai accesibil tuturor celor care apeleaza la serviciile noastre. Ne adresam atat arhitectilor, designerilor de interior, cat si celor care sunt interesati de a afla mai multe informatii despre produsele unor designeri celebri, totul trecut prin filtrul avizat al unor specialisti in domeniu. Scopul nostru este acela de a oferi o viziune proaspata, moderna si captivanta asupra acestei activitati considerata de multi ca fiind una de nisa, intr-un spatiu media caruia ii lipseste tocmai aceste atribute pentru a face din arhitectura de interior un subiect de larg interes.
Cu mult entuziasm va invitam sa ne sprijiniti si sa ne cititi, dar mai ales sa ne fiti alaturi in calatoria si incercarea noastra de a transforma designul interior in sarbatoarea celebrarii calitatii si elegantei.
ECHIPA ALSA DESIGN
ART 1. English version
The ALSA DESIGN team invites you to take part in a new challenge and announces the apparition of the first number of the online Architecture and Interior Design magazine, ‘‘ALSA DESIGN MAGAZINE'', in January 2016. A first collector's edition that will be published in a small number of printed copies, containing the best articles and subjects, through which we will celebrate our editorial debut in a very select circle.
ALSA DESIGN is a company located in Romania that offers complete solutions of interior design, having a large portfolio of international partners in this field and being their only representative and direct importer in our country. What we aim for through the ALSA DESIGN MAGAZINE is to honor our partnerships by high quality articles that present, in a very professional manner, their work, art, style but also the greatest accomplishments of the ALSA DESIGN family. The subjects in the magazine will vary from discussions on themes of designing to the quality and warranty of the products, from subjective points of view to the importance of materials, from art to design, from architecture to photography.
We wish this magazine to present quality and elegance - the two principals that guide us - in a most accessible way for everyone who wants to benefit from our services. Our main target is architects, interior designers, but also all those interested to find more information about the products of famous designers. Everything will be filtered by advised professionals in the field. Our aim is to offer a fresh, modern and fascinating vision on this activity that some consider belonging to a niche, in a media space that lacks these precise qualities in order to succeed in making it a subject of great interest.
We enthusiastically invite you to support and read us, but most of all to stand by our side in this journey and in our try to transform interior designing into a celebration of quality and elegance.
ALSA DESIGN TEAM
|